Snelschaaktoernooi 2018

Een nieuwe snelschaakkampioen

Op 23 januari 2018 werd het jaarlijkse snelschaakkampioenschap gespeeld. Er was een enkelrondige voorronde gepland met twee groepen van 8 deelnemers, verdeeld naar speelsterkte. De top 2 zou zich kwalificeren voor een dubbelrondige kampioensgroep.

In de A-groep zaten de favorieten Frans, Joop en Wil. Zij maakten hun verwachtingen ook waar. In het onderlinge treffen van Wil en Frans kon Frans het volle punt noteren. In de volgende ronde gooiden Frans en Joop het op een akkoordje en werd het punt gedeeld. Wil had toen nog maar 1 kans, en dat was winnen van Joop. Ook die match werd remise. Frans moest nog een halfje aan Daan laten, en halverwege het toernooi stond verrassend Nico in de top, met maar 1 verlies tegen Joop. Hij moest echter nog tegen Frans en Wil en scoorde uiteindelijk 4 uit 7, goed voor de 4e plek. Wil moest 1 punt laten aan Frans en een halfje aan Joop en werd 3e met 5,5 uit 7. Joop liet een halfje aan Frans en Wil en werd tweede met 6 uit 7, Frans werd eerste met ook 6 uit 7.

In de B-groep zaten de regerend kampioen Daniël en de favorieten Marco en Joris. Tegen alle verwachtingen in verloor Marco in de eerste ronde van Carel, Joris van Hans en door de (te) late binnenkomst Daniël van onze debutant Max. In het onderlinge treffen tussen Marco en Daniël morste de regerend kampioen wederom punten en werd het een hele opgave om zich nog te kwalificeren. Verder liet hij wel geen punten meer liggen voor 5 uit 7. Joris verloor van de favorieten en morste ook nog punten tegen Maurice die een verdienstelijke 4e plaats bereikte met 4 uit 7.

Marco had zich hersteld en won de resterende reeks wedstrijden tot de laatste ronde, waarin hij tegen Max de grootst mogelijke moeite had. Deze outsider had ook een ontzettende goede reeks met winsten op Maurice, Hans en Carel en een remise tegen Chiel. Naast het punt tegen Daniël stond hij dus ook in de top. Marco kwam uiteindelijk remise overeen waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Daniël. Conform het reglement maakte de SB punten het verschil en Max kwalificeerde zich voor de kampioensgroep!

De niet-gekwalificeerden, waarvan 8 spelers nog zin hadden in een paar potjes, speelden een enkelrondige competitie, waarin Daniël zich van zijn beste kant liet blijken door deze te winnen met 7 uit 7, gevolgd door Daan met 5 uit 7 en Joris met 4,5 uit 7.

In de kampioensgroep was het Frans die domineerde. Hij vond dat het tijd werd dat hij een keer snelschaakkampioen werd en dat mocht ook blijken. Hij won 2 keer van Max, 2 keer van Marco en liet alleen 1 remise aan Joop.

Daarmee is Frans Vreugdenhil de nieuwe snelschaakkampioen 2017-2018!

Overigens kwam er van een aantal spelers een verzoek waarvoor ik een advies heb geformuleerd:

Voor meer spanning in de kampioensgroep zouden zich daarvoor 6 spelers mogen kwalificeren. In dat geval zou met 16 spelers er 3 voorrondegroepen ingedeeld kunnen worden. Voor de groepen van 5 is er 4 potjes een vrije ronde, voor die van 6, 5 potjes. Een kampioensgroep van 6 spelers brengt 10 rondes met zich mee. Het zijn maar 2 potjes meer. Wel moet hierbij opgetekend worden dat er dan ook echt om 20:15 begonnen word.

Aangezien de reglementen bepalen dat de competitieleider de formule van het kampioenschap bepaald voorafgaand aan het begin van de competitie was dit niet meer te wijzigen.

Volledige stand:

A-groep