Zaterdag 24 februari 2018
Tulpentoernooi
Leithen 2 - Stormpionnen 1

Het zal menig volger van Leithen 2 niet ontgaan zijn: Het is ongemeen spannend in de tweede klasse. De top 2 heeft zich inmiddels al behoorlijk afgetekend, de vorig jaar gedegradeerden uit de eerste klasse (Reynaerde 1, Philidor 4) gaan met gepaste afstand aan kop met de volle matchpunten uit 4 rondes. In hun onderlinge duel in de laatste ronde zullen ze gaan uitmaken wie er kampioen wordt.

Ook de nummer laatst lijkt zich af te tekenen. De aderlating van Inter Nos 1 door het vertrek van 2 sterke spelers doen vermoeden dat zij zullen gaan degraderen.

Maar niets staat natuurlijk vast. Bij de nummers 3 t/m 7 scheelt het weinig. De uitgestelde wedstrijd Leithen 2 – Stormpionnen 1 (de nummers 6 en 7, allebei dus met een wedstrijd minder) zou de winnaar naar de derde plek schieten, gelijk in matchpunten met Toren Valkenburg maar meer bordpunten…

De missie was duidelijk, voor lijfsbehoud zou een overwinning een grote stap zetten, geen gekke dingen meer doen en we eindigen mooi in de middenmoot, boven de plek 7 die ons volgend jaar in de klasse plaatst met onze broertjes van Leithen 3.

Hiervoor heb ik even gepuzzeld met de opstelling, ook omdat we invallers nodig hadden. De opstelling leek gaandeweg te gaan slagen. Maurice was als eerste klaar, gevolgd door mij en even later Marc. Onze tegenstanders waren duidelijk een maatje te klein en ondanks dat er af en toe een mooie zet voorbij kwam werden er stukken cadeau gedaan en uiteindelijk dus ook de partij.

In de tussentijd was John door zijn tegenstander vakkundig van het bord gezet en de stand was 3-1 in ons voordeel. Tijd om te bezien hoe de rest van de borden eruit ziet: Joris staat een pionnetje voor, Hans heeft een typische stelling die je wel vaker bij hem ziet, Jos heeft de sterke tegenstander tegenover zich maar houdt vooralsnog stand. Daan heeft een stuk meer maar heeft daarvoor 3 pionnen moeten inleveren. Verder staat alles elkaar te dekken of aan te vallen en heb je een rekenmachine nodig om te kunnen “tellen.” Gelukkig was Daan een stuk beter in hoofdrekenen en was dat te zien in een overschot aan tijd, bijna een uur meer bedenktijd dan zijn tegenstander.

Daan gaf op een gegeven moment zijn stuk terug voor 3 pionnen, maar had daarbij wel 2 verbonden vrijpionnen ontwikkeld. Een van de lopers van zijn tegenstander dreigde op een gevaarlijk veld te komen, dus toen die de dame aanviel bedacht Daan zich geen moment en sloeg de loper eraf, waarna zijn dame kort van het bord verdween, het zag er nog lastig uit maar uiteindelijk bleek het terecht want de vrijpionnen van Daan waren sterker dan zijn dame! Uiteindelijk kwam ze terug op het bord omdat de twee verbonden vrijpionnen inmiddels op de 7e rij stonden. Daan stond glansrijk gewonnen en had nog steeds veel tijd over. Uiteindelijk maakte hij het af met een vakkundig mat.

Bij een stand van 4-1 is de overwinning binnen handbereik. Joris had zijn voordeel teruggegeven maar stond nog gelijk, Hans had zich wat misrekend en dat zag er slecht uit. Jos had nog steeds een evenwichtige situatie en leek af te stevenen op een remise-eindspel. Ik gaf aan de jongens aan dat remise genoeg is, wat zeker bij Joris een haalbare kaart leek.

Maar Joris is geen remise-schuiver en op een onbewaakt moment, of zoals dat in populaire taal heet had hij last van een “brain-fart”, dacht hij een winnende combinatie te zien ingeleid door een mooi torenoffer, maar dat bleek helemaal niet te werken. Zijn tegenstander weerlegde het volledig, offerde een paard terug en met de kwaliteit en vrijpionnen was de situatie van Joris onhoudbaar geworden. Met een stand van 4-2 stond er vol publiek te kijken naar de wedstrijden van Hans en Jos. Hans stond verloren maar streed nog moedig door en moest uiteindelijk de handdoek in de riem werpen.

Jos had de verkeerde loper maar had nog steeds kansen op remise. Er stonden genoeg pionnen o[ het bord om het dicht te houden, maar met wegtikkende seconden kon hij de remise-variant niet vinden. Wellicht was het ook geen remise, maar het was ongemeen spannend.

4-4, dus dan worden de matchpunten gedeeld. Eigenlijk hebben beide teams daar niet zoveel aan. De plekken 6 en 7 worden verruild voor 4 en 5. De spanning is alleen maar toegenomen, omdat nu Toren Valkenburg nog steeds een matchpunt meer heeft, maar dan op 3 matchpunten staan achtereenvolgens Stormpionnen 1, Leithen 2, Philidor 5, Sassenheim 1. In het achterhoofd moet zitten dat wij nog tegen Sassenheim en Valkenburg spelen (beiden thuiswedstrijden) en Stormpionnen 1 en Philidor 5 nog mogen spelen tegen Inter Nos.

De eerstvolgende wedstrijd tegen Sassenheim is dus meteen een finale, waar bij de resultaten van de concurrenten minstens net zo belangrijk zijn.

Ondanks dat het resultaat niet was wat ik had gehoopt op een half bordpuntje, ben ik toch trots op een aantal mooie partijen die ik gezien heb. Ook de verliezers hebben zich van hun beste kanten laten zien, en of ze nou de speelsterkte missen of dat ze even totaal ergens anders zijn met hun gedachte, er werd mooi gestreden. Dank jullie wel schaakvrienden van Leithen 2, tot over 2 weken!

Verslag: Alexander van den Bosch