Leithen B - Leiderdorp A

Vele eeuwen geleden:

Aan de voet van Olympus zat Caïssa wat voor haar uit te staren. De oorlogszuchtige Ares had haar geprobeerd te versieren, maar ze had zijn avances afgehouden. Dat cadeautje wat hij haar gaf was gewoon alweer een poging, maar toch raakte ze geïntrigeerd door die 64 velden, de helft wit en de helft zwart. 32 houten beeldjes, weer voor de helft wit en de helft zwart completeerden de set en vormden een spel.

Even geleden:

Caïssa keek van hoog naar de mensheid aan wie ze het spel had gebracht. Velen speelden het spel, sommigen gewoon thuis, anderen in competitieverband. De een net beginner, de ander professioneel op wereldniveau. Elpis kwam haar tegemoet en sprak van een team van 8 enthousiaste beoefenaars van haar spel. De afgelopen jaren hadden ze gestreden voor lijfsbehoud in hun divisie. De start was iedere keer slecht gelopen, maar een interventie van Tyche voorkwam in de laatste wedstrijden het noodlot. Geraakt door haar pleitbezorging maakten ze een afspraak om op 6 november 2018 in Leiden te zijn.

Gisteren:

Caïssa verscheen even voor achten in Leiden. Elpis was echter nergens te bekennen. Caïssa had Tyche meegenomen en die zorgde ervoor dat ze het geluk had om haar nog net te achterhalen. Elpis vertelde dat ze een gesprek hoorde van 3 spelers waarin een van de godenzonen verzuchtte dat het "wel een zwaar avondje zal worden." De andere 2, waaronder de teamcaptain, beaamden dat. Elpis vervolgde: Als alle hoop vervlogen is kan ik mijn dochter Pheme beter thuisbrengen." Caïssa lachte hard: "ik heb Tyche meegenomen, en Niké is nog onderweg, laten we gewoon gaan kijken."

Aanvang:

In den beginne was het nog heel erg onduidelijk. Het leek erom te gaan dat de winnaar diegene zou zijn die de één-na-laatste blunder maakte. Op 7 borden was er een ratingoverwicht, op een bord zelfs bijna 400 ELO punten. Tyche was even weggelopen en het ging bijna mis bij mij. Mijn tegenstander kwam met een gevaarlijke aanval die ik volledig over het hoofd had gezien. Ik zou een pion gaan verliezen en mijn stelling zou ineenstorten, crash & burn. Mijn tegenstander moet het dan nog wel netjes uitspelen en het zal niet de eerste keer zijn dat mijn stelling ineens heel gevaarlijk wordt. Naderhand noem ik het een offer, maar het was meer een desperado. Tyche lachte me toe, want de tegenstander reageerde verkeerd en ineens had ik het betere spel en kon ik op koningsjacht. En passant werd mijn stelling beter en na het omzeilen van een aantal trucjes forceerde ik naar een gewonnen eindspel. Mijn tegenstander zag er geen heil meer in en de inmiddels aangekomen Niké kon de eerste overwinning vieren.

Terwijl de adrenaline langzaam wegsijpelde leek het op een aantal borden nogal lastig. Joris had een stukoffer gebracht voor een sloot pionnen, Mick en Hans leken er slecht voor te staan. Bij Marc werd er heel kort spektakelschaak gespeeld, waarna de tegenstander remise aanbood. Marc reageerde heel droog met "dat mag ik geloof ik niet aannemen" en zette pardoes zijn tegenstander mat. Caïssa glunderde.

Pheme was gebiologeerd door de eerste 2 borden. Op bord 2 werd door John een rechtmatige remise behaald, op bord 1 stond Daan lange tijd een pion achter maar in het eindspel een pion voor. Zoals het zo vaak met toreneindspelen is wordt dat remise, uiteindelijk bleek dat in de na-analyse niet zo te zijn, maar met dat ruime verschil aan ELO punten is een remise een topresultaat.

Ook Jos kon een remise noteren, ik dacht dat er meer in zat, maar de computer bewees dat er wel voordeel was, maar dat was maar +0,4. Weinig tijd in een blundergevoelige partij, en met het ratingoverwicht in het achterhoofd was ook hier remise een goed resultaat. De stand was 3,5-1,5.

Tyche bleef bij Mick helaas achterwege, zoals altijd streed hij moedig voor wat hij waard is, maar de ervaring en sterkte van zijn tegenstander waren de instrumenten van zijn ondergang.

En dan wordt het ineens heel spannend. Hans heeft een zee aan tijd verbruikt, heel terecht want hij staat pardoes een toren vóór. Maar trek je dat voordeel eruit met zo weinig tijd?

En is de pionnenovermacht van Joris genoeg compensatie voor het extra stuk van de tegenstander?

In ieder geval was de hoop voor Elpis voelbaar. Ook Caissa was op de hand van Joris want de tegenstander deed prompt de mindere zet, waardoor Joris een slootje aan nog meer pionnen kon ophalen, en uiteindelijk ook met wegtikkende seconden het extra stuk. Niké was niet voor niets gekomen. Met 4,5 - 2,5 op het scorebord was de overwinning een feit.

Hans werd op de hoogte gebracht van de overwinning net toen zijn torenvoordeel degradeerde tot lopervoordeel. Hij had nota bene nog 12 seconden op de klok. Hij bood dan ook maar remise aan, wat zijn tegenstander dankbaar aannam.

Eindstand: 5 - 3

Mooi werk jongens!

En speciaal dank aan Caissa, de godin van het schaken, Niké, de godin van de victorie, Tyche, de godin van het geluk, Elpis, de godin van de hoop en Pheme, de godin van de roem.

Alexander